Full hårddisk

Har du också ibland undrar varför din hårddisk nästan är full med vet inte varför? Du kan t.ex. ha en massa filmer på hårddisken som du helt glömt bort.

Det finns ett fantastiskt litet program som kan hjälpa mycket. Och det är gratis. Programmet heter SequoiaView och finns att hämta HÄR:

När du frsta gången startar programmet ska du ställa in två saker:
Klicka på ’View’ och sen ’Options’ 

 

 I det nya fönstret klicka på fliken ’View’ och sätt en bock framför ’Show free diskspace (on toplevel). Detta så du kan se hur mycket som är ledigt på hårddisken. Klicka sen på ’Apply’ och ’OK’. 

 

I det stora fönstret klicka igen på ’View’ uppe till vänster och sen ’Colors’. Bocka i ’Enable Colorscheme’. Sen ’Apply’ och ’OK’

 

Första gången programmet scannar så kollar det bara sin egen installationsmapp. Byt med rullisten till C (systemhårddisken) eller den enhet du vill kolla. Programmet fungerar på följande sätt:

Varje fil på hårddisken representeras som en bubbla. Ju större fil desto större bubbla. Dessutom så representeras olika filtyper med olika färger (vilket man även själv kan ställa in). I exempelbilden ovan är t.ex mp3-filer (musik) gröna och jpg-filer (bilder) röda. Dom stora bubblorna här är ISO-filer där varje fil fyller en DVD-skiva. Vill man nu se exakt vad en bubbla innehåller så högerklickar man på den och väljer sen ’Explore’. Då hamnar man i mappen där bubblan / filen finns. Annars så visas sökvägen till filen om man håller muspekaren stilla över den och storleken kan man se nere till höger nära klockan.