Hur man får bättre luktsinne

Det finns många orsaker till att du kanske vill förbättra din luktsinne. Till exempel är det nära kopplat till din smaksinne. Prova att äta mat med näsan klämd! Det är också en nödvändig färdighet för att beskriva aromer i vin, kaffe och öl, även te. Och i allmänhet att kunna lukta subtiliteter i doften av en blomma, eller någons hud. Visste du att den genomsnittliga mänskliga näsan kan upptäcka nästan 10.000 olika dofter?

1. Ägna mer uppmärksamhet till vad du redan luktar.
Folk säger ofta "use it or lose it" om muskler, men samma kan tillämpas gentemot sinnen. Ju mer du använder dina sinnen, desto bättre blir du! Lär dig att beskriva dofter. Du kanske vill skriva en dagbok! För extra praktik, ha någon att hålla olika saker framför näsan medans du har ögonbindel och se om du kan identifiera lukterna.

2. Lägg märke till hur vissa dofter får dig att känna.
De nerver som märker doften är direkt kopplade till den känslomässiga delen av hjärnan, som lämnar din rationalitet ur ekvationen. Studier fann till exempel att lukten av snabbmats omslag, färskt bröd eller bakverk ökar sannolikheten för aggressivitet i trafiken, pepparmint och kanel förbättra koncentration och minska irritabilitet hos förarna, och citron och kaffe främjar klartänkande och hög koncentration i allmänhet.

3. Få in mer zink i din kost.
Hyposmi (den medicinska termen för försämrad luktsinne) är ofta kopplat till en brist på mineralet zink. För att öka din känsla av lukt, försök att äta zink-rika livsmedel, såsom ostron, linser, solrosfrön, pekannötter och du bör överväga att ta en multivitamintillskott som innehåller minst 7 mg zink per dag.

5. Motionera!
Studier tyder på att vårt luktsinne är skarpare efter träning. Ännu en anledning att hålla formen!

6. Undvik viss mat
Undvik mat som orsakar överflödig slem produktion. Har du tänkt på att ditt luktsinne försvagas, eller kanske helt försvinner, när man har en förkylning? Trängsel i membranen i näsan som innehåller lukt-känsliga nervändar kan skada din förmåga att lukta, och undvik livsmedel som främjar instängdhet. Mjölk, ost, yoghurt och glass kan hjälpa.