Systemavbildning i Windows 7

När man har haft datorn ett tag och har ställt in allt så som man vill ha det samt installerat alla program man behöver, samlat på bilder, dokument och annat kan det vara en bra idé att göra en säkerhetskopia på hela dator; en s.k. systemavbilding (även kallat Ghost). Fördelen är att om Windows kraschar eller man får ett virus som inte går att ta bort så slipper man formattera om datorn och börja om från noll. Man installerar om datorn så den blir exakt så som den var när man gjorde sin systemavbildning.

Enda kravet är att din hårddisk har (minst) två partitioner eller att du har (minst) två fysiska hårddiskar eller en extern hårddisk.

Så gör du:

Klicka på Start och sedan på Kontrollpanelen. I Kontrollpanelen klicka på ’Säkerhetskopiering och återställning’

 

Först skapar du en systemreparationsskiva. Du behöver en tom cd-skiva för det som du lägger i DVD-brännaren (det räcker med en tom CD. DVD-skiva behövs inte). OBS. Detta steg behöver du bara göra en gång men spara skivan på ett säkert ställe.
Klicka sedan på ’Skapa en systemreparationsskiva’ 

 

och klicka sedan på 'Skapa skiva'

 

När CD’n är klar, skriv på skivan så du vet vad den innehåller. Använd en tuschpenna som är gjord för att skriva på CD / DVD. INTE en vanlig tuschpenna (dom fräter).
Testa seda att du kan boota datorn från skivan (låt skivan sitta i datorn och starta om den). Om INTE så måste du ställa om bootordningen i datorns BIOS (Setup). Det finns tyvärr ingen enhetlig beskrivning om hur man gör detta men för att komma in i BIOS trycker man direkt efter omstart på antingen F2 eller DEL-tangenten. Oftast så står det på skärmen vilken tangent det är; t.ex ”Press F2 to enter setup”. Under fliken BOOT (använd piltangenterna) ser du till att CD/DVD är högst upp i bootordningen. Det brukar stå hur man gör.

 

 

Nu ska du göra själva Systemavbildningen:

Klicka på ’Skapa en systemavbildning’

 

Datorn kommer då att föreslå en lämplig plats. Finns det flera lämpliga platser välj då den där du vill spara systemavbildningen (fast den föreslagna brukar vara den bästa).
Klicka sedan på ’Nästa’ 

 

Nu bör du få detta fönster:

Under rubriken ’Följande enheter säkerhetskopieras’ kan det finnas fler poster om du har en extern hårddisk kopplad. Den ska ju (oftast) inte säkerhetskopieras utan bara de två du ser på bilden. Det ska då INTE vara en bock framför den externa hårddisken.

Klicka till sist på knappen ’Starta säkerhetskopiering’ och vänta tills datorn är klar (Kan ta upp till en timme eller mer beroende på hur mycket du har på hårddisken).

 

 

Om olyckan varit framme:

Om windows har kraschat eller du fått virus som inte går att ta bortgår du på följande sätt tillväga för att ominstallera dator till 100 % det skick som den var när du skapade systemavbildningen. Tänk dock på att allt som du installerat eller sparat på hårddisken EFTER att du gjort avbildningen går förlorat (om du inte lagt det på en annan partition eller hårddisk)!

Lägg i reparationsskivan och starta om datorn. 

Ett fönster öppnas där du väljer inmatningsmetod. Välj Svensk (som troligen är valt) och klicka på ’Nästa’

Efter att datorn sökt igenom systemet klicka längst ner på den runda pricken framför ”Återställ datorn med hjälp av en systemavbildning som du skapat tidigare” och klicka på ’Nästa’

I de följande fönster klicka på ’Nästa’ igen och slutligen på ’Slutför’.

Datorn kommer nu återställas exakt till hur den var när du skapade systemåterställningen.